kat atas tu..memang sedap tau!! sebenarnya tak cukup ciskrim kt dapur (hanya ada belen separuh bar cheesecream jek jadi wat separuh adunan ciskrim jek cukup utk satu lapisan cheese jer kt tengah tu) lagi sedap kalu dapat wat tambahan lapisan cheese kt atas layer kek ke 2 tu..mmg perghhh..taktau nk cakap camner kan..pengsaaann uollss!! so meh kita zaaass resipi ek..
RESIPI PUDING TRIFLE COKLAT KEJU
sumber- inahar's cooking time
sebiji kek coklat- kita guna supermoist eggless choc cake atau boleh guna apa2 jenis kek coklat yg disukai
250 gm cheesecream jenama philaldephia
1/2 cawan gula halus
1 cawan yogurt perisa buah
11/2 sudu besar gelatin- dilarutkan dalam 40ml air panas
1 tin koktel
1 kotak jeli perisa strawberi- kita guna jenama nona (masak jeli ni ikut arahan pada kotak)
cara2:
Pukul krim keju dan gula hingga kembang dan rata kemudian tambahkan yogurt juga campuran gelatin yg sudah larut tadi. kacau sebati dan rata. ketepikan. kek coklat dipotong kecil dan di susun satu lapisan dalam loyang kaca. basahkan lapisan kek dengan jus koktel sedikit kemudian curahkan separuh adunan krimkeju tadi utk satu lapisan cheese serta taburkan sedikit buah koktel pada lapisan cheese tersebut. kemudian susun lagi satu lapisan kek dan basahkan dgn jus koktel kemudian tuang semua cheesecream yg tinggal tadi utk satu lagi lapisan cheese. sejukkan sebentar sebelum di tabur buah koktel dan akhirnye tuangkan jeli perisa strawberi yg sudah siap dimasak sebelum nya. sejukkan dalam petiais hingga jeli membeku dan siap utk dihidangkan.
**resipi supermoist eggless chocolate cake boleh lihat di sini
No comments:
Post a Comment