Atatürk ve arkadaşları Bandırma Vapuru’yla Samsun’a giderlerken bir İngiliz torpitosu önlerini keser… Gemiyi durdurarak güverteye çıkan İngiliz subaylardan biri “Mustafa Kemal hanginiz?” diye sorar. Mustafa Kemal “benim” deyince, İngilizler başka soruya gerek duymadan ellerindeki tüfeklerle ateşe başlarlar. Mustafa Kemal oracıkta şehit düşer…
Sahne kararır, perde kapanır…
Spot ışığın aydınlattığı köşede beliren anlatıcı seyirciye sorar:
“Ya Mustafa Kemal Atatürk olmasaydı?..”
Böylece “OLMASAYDI?..” seyirciyi sarsarak başlar…
* * *
Provalarını heyecanla izlediğim “OLMASAYDI?”, tiyatro ustası Müjdat Gezen’in büyük ilgi gören ve hâlâ kapalı gişe oynayan “1881-”den sonra, senaryosunu yazıp yönettiği yeni oyunu.
“OLMASAYDI”da Mustafa Kemal’in şehit edilmesinden sonra Sevr’den bize kalan Anadolu topraklarında bir “İslam Devleti” kuruluyor. Padişahın olmadığı bu “İslam Devleti”ni, Şeyh Ahmedi ve Şakir Ağa Hazretleri, halkın yarısının seçimiyle başa geçerek yönetiyorlar. Halkın tüm ihtiyaçlarını karşılamayı şiar edinen bu ikili, ihtiyacı olanlara ekmek, nohut, biber, GAZ,
TOMA tes… gibi gıda ve diğer önemli malzemeyi bedava dağıtırlar. Tabii hiçbir ayırım yapmaksızın! Dağıtım sırasında kiminin payına ekmek, nohut, kiminin ise biber, GAZ ve TOMA tes düşer!..
* * *
İstanbul’da ise Vahdettin’in zoraki Padişahlığı sürmektedir.
Şehzadebaşı’nda aktör Agop Efendi, Hamlet’i çok kötü oynamasına rağmen gençlere tiyatro dersleri vermektedir. Hamlet performansı o kadar başarısızdır ki Hamlet, Hamlet oldu olalı bu kadar kötü oynanmamıştır!
Buna rağmen herkes Hamlet’i çılgınca alkışlar! Hatta bazıları alkışlamakla yetinmeyip ayağa kalkar ve “BRAVO!.. BÜYÜKSÜN!.. MEMLEKET SENİNLE GURUR DUYUYOR!..” gibi abartılı laflarla Agop Efendi’ye yağ çekerler!
Agop Efendi de yağcılık amacıyla alkışlandığının farkındadır!
Seyirciyi selamlarken “Sizi Padişah Efendimize hükümet üyesi olarak tavsiye edeceğim, çünkü bu kadar yağcılık ancak hükümette işe yarar!..” der.
* * *
Yukarıda yazdıklarıma benzer bir çok ses getirecek sahnenin yer aldığı “OLMASAYDI?”, 46 tablodan oluşuyor. Bir yılda hazırlanan oyunun provaları 67 günde tamamlanabildi.
Dekoru Leyla Gezen, müzikleri Seçil Akın’a ait “OLMASAYDI?”da 38 oyuncu 82 ayrı karakteri canlandırıyor…
26 Ekim akşamı galası yapılacak oyun, her cumartesi saat 15.30 ve 20.30 da seyircisiyle buluşacak.
İddia ediyorum “ATATÜRK OLMASAYDI, NELER OLURDU?” sorusunun cevabını merak eden seyirciler bu eseri hem nefeslerini tutarak seyredecek, hem de çılgınca alkışlayacak! Müjdat Gezen ve öğrencileri, Agop Efendi’nin aksine, alkışı sonuna kadar hak edecek.
Müjdat Gezen Tiyatrosu’nun tüm emekçilerine ilk alkış ve ilk “bravo” benden…
Uğur Dündar
Sözcü